Örülök, hogy mostanában egyre gyakrabban látom magyarul, magyar szövegkörnyezetben a Vásárlói Utak kifejezést. Örülök, mert az ügyfélérték fogalma mellett ez a másik fontos fogalom, amivel mindenkinek foglalkoznia kell.

User journey

Korábban mindig angolul User Journey-ként hallottam a fogalmat. Szeretem, ha egy magyar kifejezés teret nyer a marketingben, mert az azt jelenti, hogy sokat foglalkozunk a kérdéssel és magunkénak tekintjük. Ugyanakkor a magyar és az angol kifejezés fordítása között van egy lényeges különbség. A Journey szó szerinti fordítása inkább utazás, mint út.

Inkább utazás

Úgy gondolom, hogy mindegy milyen nyelven használjuk a fogalmat, de az a legjobb, ha nem egy útra hanem egy utazásra gondolunk.

Ugyanis amikor egy potenciális vásárló találkozik a cégünkkel, ajánlatainkkal, még az esetek többségében nagyon keveset tud rólunk. Nem ismeri az összes terméket, szolgáltatást, nincs sem ezekkel, sem pedig a kiszolgálással tapasztalata. Ezeket mind mind az utazása során fogja megszerezni.

Ma már nem úgy utazunk, hogy előre elolvassuk és kijegyzeteljük az útikönyvet. Számtalan eszköz áll rendelkezésre, hogy azonnal tujunk dönteni és megváltoztassuk eredeti tervünket, igyunk eg másik helyen kávét, nézzünk meg egy másik nevezetességet vagy csak bekanyarodjunk egy másik kis utcába azért mert ott van egy érdekes üzlet.

Vásárlóink is hasonlóképpen kalandoznak a termékek és szolgáltatások között. Nincs más feladatunk hát, mint, hogy mi segítsük információkkal, útjelző táblákkal ezt az utazást úgy, hogy minél többet vásároljanak és minél tovább maradjanak nálunk.

Vegyük kézbe a dolgokat

Ahhoz, hogy segíteni tudjunk pontosan kell ismernünk a vásárlók csoportjait, viselkedésüket, érdeklődésüket és nem utolsósorban azokat a tapasztalatokat amelyeket velünk kapcsolatban, az érdeklődés felkeltése után szereznek.

Ez a feladat komoly szembenézést is kíván. Mit tudnánk jobban csinálni, mit lehetne szegmentáltan, differenciáltan csinálnunk? A folyamat a legritkábban tud csak belső erőforrásokból megvalósulni. Szükség van egy külső, pártatlan szemlélőre, aki segíteni tud, objektíven felméri a helyzetet és azonnali javaslatokat tesz.

A jó hír az, hogy egy ilyen munka szinte azonnal profit növekedést hoz.
Ha úgy érzed ilyen segítségre lehet, hogy nálatok is szükség lehet, minél hamarabb beszéljünk.