ÜGYFÉLÉRTÉK ALAPÚ MARKETING

Ha erről a témáról írok, akkor nem kerülhetem meg, 20 évvel ezelőtt én vezettem be az első kommunikációs Customer Relationship Management programot Magyarországon.

CRM a hőskorban

Ezt nem azért írom, hogy büszkélkedjek vele, csak azért, hogy jelezzem sok víz lefojt már a Dunán azóta. Akkor még nem is így neveztük a feladatot, volt az még Dialogue Marketing Program, meg stratégiai Direkt Marketing meg ki tudja még mi minden. Egy valami biztos igaz volt. Akkor is azért kerestük, hogy milyen új eszkörendszerrel és logika mentén tudunk kommunikálni, mert tudtuk, hogy egy ügyfél adatbázis értéke exponenciálisan növelhető. ha a megfelelő információkat tudjuk a megfelelő embereknek a megfelelő időpontban eljuttatni.

Persze ez közel sem volt egyszerű. És akkor még fonoman fogalmaztam. Akkoriban még az ügyféladatokat kártyákon tároltuk és külön metódust kellett kidolgozni, hogy hogyan feliratozzuk és rendszerezzük úgy a karton dobozokat, hogy azokból egy kártya panasz esetén egy órán belül megtaláható legyen. Ja, és 1 milló feletti jelentkezést tároltunk.
Ha változott az igény, például egy új szempont alapján is akartuk csoportosítani az adatbázis tagokat, akkor a számítógépes munka mellett komoly tervezést igényelt az is, hogy a fizikai kuponokat a raktárban hogyan csoportosítsuk újra. És egy több dimenziós szegmentációra nem igazán volt megoldás.

Túl sok rendszer, túl sok tanácsadó

Ma húsz évvel később már midenki számára elérhető online eszközökkel regisztrálhatjuk az érdeklődőket, adatbázsokat építhetünk, egyszerűen szegmentálhatunk és mindent láthatunk egy időben egy vásárlóról.

Mégis, ha az átlagos KKV cégműködést nézem, akkor az ügyfélszerzésre és kommunikációra használt rendszerek egymástól izoláltan működnek, a költéseket megszokásból allokáljuk és csak időről időre nézünk bele egy-egy részfolyamat működésébe. Tulajdonképpen sokan nem is tudják, hogy a működő kommunikációs gépezetben hol vannak a rejtett tartalékok, hogyan lehetne kevesebb erőforrással több profitot termelni.

Természetesen a költséges és komplex rendszerek alkalmasak arra, hogy ha minden részfolyamatot kezelnek, akkor megfelelő statisztikával segítsék a felhasználót. Ezek díjai azonban a cégek jelentős része számára megfizethetetlenek és kezelősükhöz nincs is meg a megfelelő szakértelem.

A valós kérdések a KKV vezetői számára, pedig ma is egyszerűek:

  • Eleget költök?
  • Többet kellene?
  • Kevesebb is elég lenne?

Szimulátor? Igen!

A KKV Marketing és Értékesítési Profit Szimulátor szolgáltatásom pont ezeknek a cégeknek szól. Akár egyszeri megbízás alapján is rá tudok mutatni arra, hogy a marketing és értékesítési folyamatokban hol találhatók a rejtett tartalékok, azokat hogyan érdemes újrastrukturálni ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Sőt! Ha az a kérdés, hogy x profithoz mennyi befektetésre lenne szükség arra is tudok választ adni.

A részletes bemutató az alábbi linken érhető el:
https://www.weberdani.com/kkv-tanacsadas/profit-szimulator/