A logo nem is olyan fontos?! Itt a titkos recept!

A logo nem is olyan fontos?! Itt a titkos recept!

Emlékezetes pillanat amikor megszületik a név és a logo

A vállalkozások életének egyik döntő momemtuma az, amikor a név és logo kiválasztásra kerül. Ezek megkerülhetetlen lépések, azzal, hogy meghatározzuk és véglegesítjük őket identitást építünk, ekkor kezdi érezni a tulajdonos, hogy valami kézzelfoghatót alkotott.

Ekkor akár már úgy is érezhetjük, hogy végre kiléphetünk a piacra, hiszen egy jól megválasztott név és logo kulcs a sikerhez. Ez egyfelől igaz is, enélkül valóban nehéz boldogulni a piacon, de ne dőljünk hátra a legfontosabb lépések még csak most jönnek!

A marketing szakmában gyakran felemlegetett példa a Nike logo esete, amit egy legenda szerint egy grafikus gyakornok tervezett és végül, talán 15 dollárt kapott a jogok felhasználásáért. Egyfelől persze érdekes ez a sztori és kétségtelenül az egyik legjobb logo ma is a Nike logoja, de nem azért amiért gondoljuk.

Az esetek többségében a logo csak egy vizuális kulcs, ami segít gyorsan azonosítani egy márkát. Igen, a Nike logo kifejezi a lendületet, de alapvetően elegendő, ha a mi logonk szép és legfőképpen jól használható.

Ne értékeljük túl a szerepét! Számtalan nagyon sikeres márka esetében még utólag sem tudunk a logoba belemagyarázni valamilyen többlet jelentést. Gondoljunk csak az Adidas logojára például.

Ha profi grafikussal dolgozunk, akkor a logoval együtt biztosan szóba kerül az arculat kérdése. Egy jól működő grafikai arculat is része kell, hogy legyen az éptkezésünknek, de azt javaslom, ne szaladjunk előre, ezt a munkát még ne kezdjük el.

Használjuk ki a pillanatot arra, hogy végleges formában megfogalmazzuk a missziónkat és üzleti célunkat

Öntsük szavakba azt, hogy miért hoztuk valójában létre a vállalkozást. Mi az érték, ami egyedi a vállalkozásunkban, kiknek és mit kínálunk, honnan és hová szeretnénk eljutni. Egy jól megfogalmazott misszó belső motivációt, iránytűt tud adni az építkezéshez és a mindennapi működéshez is.

Ráadásul ez az a gondolat, ami majd segít a márkaszemélyiségünk meghatározásában is és ahogy ígértem, ennek ismerete az a titkos fegyver ami nagyságrendekkel növelheti meg a kommunikációnk hatékonyságát.

Márka, személyiség? Márka arculat?

Árulkodóak ezek a marketing szakmai kifejezések. Úgy hangzanak, mintha emberekről beszélnénk. És ez egyáltalán nem áll távol a valóságtól.

Valójában az emberiség fejlődésének csak igen rövid szakasza az amelyben termékekről és márkákről, üzleti célú kommunikációról beszélhetünk. Társas lények vagyunk, agyunk és pszichénk arra van kondicionálva, hogy emberekkel legyünk kapcsolatban. Emberekkel akiknek különbőző a viselkedésük más és más célok vezérlik őket. Nem tehetünk mást, agyunk úgy van kondicionálva, hogy a márkákra is mint személyekre gondol.

A modern kori pszichológia Karl Jung által kidolgozott személyiség tipológiáját a marketing szakma az 1950-es években kezdte alkalmazni, majd az évek során a gyakorlatban tökéletesítette azt.

Miért ennyire fontos a márkaszemélyiség?

Mert napjainkban a piacra lépés korlátai nagyon alacsonyak. Egy ötlet bármikor lemásolható, egy termék bármikor legyártható és így ezeken a szinteken valódi megkülönböztetést elérni gyakorlatilag lehetetlen.

Ráadásul agyunk nem képes korlátlan mennyiségű márka és termék megjegyzésére. Az agy akkor képes jól memorizálni, ha érzelmeket társít egy információhoz. Érzelmi viszonyulásaink kialakítása során pedig az évezredek során jól begyakorlott modellhez nyúlunk mindig vissza, tudat alatt megpróbáljuk a márkát személyként értelmezni, viselkedéséből, kommunikációjából annak motivációjára következtetni. Akkor emlékszünk egy márka kommunikációjára, ha annak személyiségét, motivációját világosan értjük.

Naponta több tízezer márka kommunikációval találkozunk, a TV-ben, a Facebookon, az Instagramon. Ezek a másodpercnyi figyelemelterelések csak akkor hatásosak, ha egy üzenetet kommunikálnak és egy stílusban, egy eszközrendszerrel teszik. Akárcsak egy jó barát, akiről tudjuk, hogy okos vagy vicces vagy gondoskodó alapállásból kommunikál velünk.

Ne szórjuk ki a pénzt az ablakon!

Minden vállalkozás esetében elkerülhetetlen, hogy az összes rendelkezésre álló csatornát felhasználja a kommunikációra. A fent említett csatornákon, a fizetett online hirdetésekről nem is beszélve, jelen kell lenni. És ez persze komoly költségeket jelent. Szövegírók, közösségi média szakértők és akár saját marketingeseink. A kommunikáció idő ráfordítást kíván, ami pénzbe kerül.

Ha minden egyes pillanatban tudni akarjuk, hogy egy szöveg megfelelően van-e megírva, egy kép jól illusztrálja-e a mondanivalónkat, akkor figyelmesen olvassuk el az alábbiakat, mert ez az a zsinórmérték, ami hosszútávon biztosítja, hogy hatékony és professzionális módon tuduk az üzenetünket célba juttatni.

A titkos recept

A Jungi pszichológia alapján a különböző személyiségek 4 alapvető személyiség típusba sorolhatók és ezeknek 3-3 jellemzően különböző altípusa különíthető el.

12 archetípus
12 személyiségtípus
Az óramutató járásának megfelelően ezek: A Naív, a Bölcs, a Felfedező, A Törvényenkívüli, a Varázsló, a Hős, a Szerető, a Mókamester, az Átlagember, a Segítő, a Főnök és a Feltaláló.

Ezek a tudat alatt működő kategóriák olyannyira működnek, hogy a kultúránkban évezredek alatt megszületett történeteink szereplői mind-mind besorolhatók valamelyik típusba, legyen szó regényről, operáról vagy akár csak a celebekről, sztárokról.

A 12 személyiség típus a Disney mesékben, az Éhezők viadalában és az X-men sorozatban

Amint a fenti példa is mutatja Hollywood előszeretettel használja ezt a modellt ahhoz, hogy a történetek univerzálisak és a karakterek emlékezetesek legyenek.

Ismert márkák és azok választott személyiség típusai

A legsikeresebb márkák ismerve a titkot, tudatosan kommunikációjuk során is egy-egy személyiségtípusnak megfelelő stílusban, képi alátámasztásokkal hangnemben szólalnak meg.

Feltúnt már például, hogy az IKEA minden esetben tegező formában kommunikál? Akkor is, ha valaki egy több milliós konyhabútort vásárol? Vagy hogy az amerikai Budwiser reklámok mindig viccesek?

A nagy márkák jól felfogott érdekükben kiegészítik a logo tervezési folyamatot a márkaszemélyiség és az ahhoz tartozó kommunikációs irányelvek pontos meghatározásával. És aztán ezt teljes profizmussal végig is viszik minden felületen minden egyes nap, legyen az egy TV reklám vagy a Facebook poszt azért, hogy kommunikációjuk egységes, emlékezetes és költséghatékony legyen.

Segíthetek?

Kidolgoztam kifejezetten kisvállalkozások számára egy rövid és hatékony workshopot, amelynek eredményeként a komunikációra fordított költés a legjobban tud hasznosulni.

Találjuk meg együtt, hogy milyen márkaszemélyiség felel meg misszióknak és ezt hogyan tudjuk lefordítani márkaarculattá, a mindennapi kommunikációt segítő vezérfonallá.

Szívesen elmondom akár egy telefonban is, hogy hogyan tudunk együtt dolgozni. Mikor lenne alkalmas az első beszélgetés?

Tanácsadói díjak, új CRM rendszerek? Egyszerűsítés és profit.

Tanácsadói díjak, új CRM rendszerek? Egyszerűsítés és profit.

Ha erről a témáról írok, akkor nem kerülhetem meg, 20 évvel ezelőtt én vezettem be az első kommunikációs Customer Relationship Management programot Magyarországon.

CRM a hőskorban

Ezt nem azért írom, hogy büszkélkedjek vele, csak azért, hogy jelezzem sok víz lefojt már a Dunán azóta. Akkor még nem is így neveztük a feladatot, volt az még Dialogue Marketing Program, meg stratégiai Direkt Marketing meg ki tudja még mi minden. Egy valami biztos igaz volt. Akkor is azért kerestük, hogy milyen új eszkörendszerrel és logika mentén tudunk kommunikálni, mert tudtuk, hogy egy ügyfél adatbázis értéke exponenciálisan növelhető. ha a megfelelő információkat tudjuk a megfelelő embereknek a megfelelő időpontban eljuttatni.

Persze ez közel sem volt egyszerű. És akkor még fonoman fogalmaztam. Akkoriban még az ügyféladatokat kártyákon tároltuk és külön metódust kellett kidolgozni, hogy hogyan feliratozzuk és rendszerezzük úgy a karton dobozokat, hogy azokból egy kártya panasz esetén egy órán belül megtaláható legyen. Ja, és 1 milló feletti jelentkezést tároltunk.
Ha változott az igény, például egy új szempont alapján is akartuk csoportosítani az adatbázis tagokat, akkor a számítógépes munka mellett komoly tervezést igényelt az is, hogy a fizikai kuponokat a raktárban hogyan csoportosítsuk újra. És egy több dimenziós szegmentációra nem igazán volt megoldás.

Túl sok rendszer, túl sok tanácsadó

Ma húsz évvel később már midenki számára elérhető online eszközökkel regisztrálhatjuk az érdeklődőket, adatbázsokat építhetünk, egyszerűen szegmentálhatunk és mindent láthatunk egy időben egy vásárlóról.

Mégis, ha az átlagos KKV cégműködést nézem, akkor az ügyfélszerzésre és kommunikációra használt rendszerek egymástól izoláltan működnek, a költéseket megszokásból allokáljuk és csak időről időre nézünk bele egy-egy részfolyamat működésébe. Tulajdonképpen sokan nem is tudják, hogy a működő kommunikációs gépezetben hol vannak a rejtett tartalékok, hogyan lehetne kevesebb erőforrással több profitot termelni.

Természetesen a költséges és komplex rendszerek alkalmasak arra, hogy ha minden részfolyamatot kezelnek, akkor megfelelő statisztikával segítsék a felhasználót. Ezek díjai azonban a cégek jelentős része számára megfizethetetlenek és kezelősükhöz nincs is meg a megfelelő szakértelem.

A valós kérdések a KKV vezetői számára, pedig ma is egyszerűek:

  • Eleget költök?
  • Többet kellene?
  • Kevesebb is elég lenne?

Szimulátor? Igen!

A KKV Marketing és Értékesítési Profit Szimulátor szolgáltatásom pont ezeknek a cégeknek szól. Akár egyszeri megbízás alapján is rá tudok mutatni arra, hogy a marketing és értékesítési folyamatokban hol találhatók a rejtett tartalékok, azokat hogyan érdemes újrastrukturálni ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Sőt! Ha az a kérdés, hogy x profithoz mennyi befektetésre lenne szükség arra is tudok választ adni.

A részletes bemutató az alábbi linken érhető el:
https://www.weberdani.com/kkv-tanacsadas/profit-szimulator/

Vásárlói út vagy User Journey

Vásárlói út vagy User Journey

Örülök, hogy mostanában egyre gyakrabban látom magyarul, magyar szövegkörnyezetben a Vásárlói Utak kifejezést. Örülök, mert az ügyfélérték fogalma mellett ez a másik fontos fogalom, amivel mindenkinek foglalkoznia kell.

User journey

Korábban mindig angolul User Journey-ként hallottam a fogalmat. Szeretem, ha egy magyar kifejezés teret nyer a marketingben, mert az azt jelenti, hogy sokat foglalkozunk a kérdéssel és magunkénak tekintjük. Ugyanakkor a magyar és az angol kifejezés fordítása között van egy lényeges különbség. A Journey szó szerinti fordítása inkább utazás, mint út.

Inkább utazás

Úgy gondolom, hogy mindegy milyen nyelven használjuk a fogalmat, de az a legjobb, ha nem egy útra hanem egy utazásra gondolunk.

Ugyanis amikor egy potenciális vásárló találkozik a cégünkkel, ajánlatainkkal, még az esetek többségében nagyon keveset tud rólunk. Nem ismeri az összes terméket, szolgáltatást, nincs sem ezekkel, sem pedig a kiszolgálással tapasztalata. Ezeket mind mind az utazása során fogja megszerezni.

Ma már nem úgy utazunk, hogy előre elolvassuk és kijegyzeteljük az útikönyvet. Számtalan eszköz áll rendelkezésre, hogy azonnal tujunk dönteni és megváltoztassuk eredeti tervünket, igyunk eg másik helyen kávét, nézzünk meg egy másik nevezetességet vagy csak bekanyarodjunk egy másik kis utcába azért mert ott van egy érdekes üzlet.

Vásárlóink is hasonlóképpen kalandoznak a termékek és szolgáltatások között. Nincs más feladatunk hát, mint, hogy mi segítsük információkkal, útjelző táblákkal ezt az utazást úgy, hogy minél többet vásároljanak és minél tovább maradjanak nálunk.

Vegyük kézbe a dolgokat

Ahhoz, hogy segíteni tudjunk pontosan kell ismernünk a vásárlók csoportjait, viselkedésüket, érdeklődésüket és nem utolsósorban azokat a tapasztalatokat amelyeket velünk kapcsolatban, az érdeklődés felkeltése után szereznek.

Ez a feladat komoly szembenézést is kíván. Mit tudnánk jobban csinálni, mit lehetne szegmentáltan, differenciáltan csinálnunk? A folyamat a legritkábban tud csak belső erőforrásokból megvalósulni. Szükség van egy külső, pártatlan szemlélőre, aki segíteni tud, objektíven felméri a helyzetet és azonnali javaslatokat tesz.

A jó hír az, hogy egy ilyen munka szinte azonnal profit növekedést hoz.
Ha úgy érzed ilyen segítségre lehet, hogy nálatok is szükség lehet, minél hamarabb beszéljünk.

Egy mutató mind felett

Egy mutató mind felett

Ügyfélérték, csak még nem úgy hívtuk

Amikor az első megbeszélésemen vettem részt a főnökömmel, mint új Brand Manager leültetett és olyan kérdést tett fel, amit még sosem hallottam:

– Mennyit keresünk egy fogyasztón?

Én éppen arra készültem, hogy a büdzsé átalakításáról beszéljek vele. Meggyőződésem volt, hogy igazam van. Többet kellene sajtóra és közterületi médiára költenünk, mert a konkurencia is így tesz. És biztos voltam benne, hogy ez a kérdés csak azért hangzott el, hogy engem zavarba hozzon. Az mindenesetre kétségtelen, hogy nem tudtam válaszolni. Sőt, fogalmam sem volt róla még nagyságrendileg sem, hogy mi az a szám amit keresünk. Még azt is megtette, hogy felállt és feltette ugyanezt a kérdést a többi Brand Managernek. Kicsit megnyugodtam, amikor kiderült, hogy a többiek sem tudják a választ.

Mikor visszatértünk a szobába még mindig úgy gondoltam, hogy az egész csak arról szólt, hogy kellemetlen helyzetbe hozzon minket. Ő is nem sokkal korábban érkezett a céghez, nem tudtam mire vélni ezt a színjátékoz.

A következő kérdésnél már tudtam, hogy nem volt igazam. Sőt azóta is ez a legfontosabb kérdésem, amit az ügyfeleknek fel szoktam tenni.

A következő kérdés így szólt:

– Akkor honnan tudjam, hogy mennyit kellene költenünk?

És tényleg. Valójában ez a kérdés. Mert a nap végén azért dolgozunk, hogy profitunk legyen. És ha nagyon egyszerűen akarjuk megközelíteni a kérdést, akkor az a lényeg, hogy mennyit hoz egy fogyasztó és nekünk mennyit kellene a megszerzésére fordítanunk, mennyi ideig és mennyit vásárol és mennyibe kerül kiszolgálnunk az életciklusa alatt.

Ha most megkérdezném a kérdést, hogy mennyit hoz egy vásárló a konyhára, tudnád a választ?

Tapasztalataim szerint a vállalkozások többsége nem tud erre az egyszerű kérdésre válaszolni. Pedig szerintem minden más ezek után következik. Mit tudnánk még értékesíteni? Hogyan tudjuk meghosszabbítani a vásárlói életciklust? Hogyan tudnánk csökkenteni a kiszolgálás költségeit.

Ügyfélérték? Egyszerű szorzás.

Ha elindulnál az úton és már van egyfajta szegmentáció a kezedben, rajzolj fel egy 3 dimenziós kockát a papírra. Kezdd a legfontosabb szegmenssel.

Legyen az X tengely a vásárlók száma. Legyen az Y annak az értéke, hogy mennyit vásárol átlagosan egy ebbe a szegmensbe tartozó vásárló. És tegyük hozzá a Z tengelyt. Mennyi ideig lojális hozzánk egy vásárló és hányszor fog még tőlünk vásárolni. Ha ezek megvannak, akkor szorozzuk össze a 3 számot. És máris megvan a legfontosabb mutatónk , az ügyfélérték.

Most már csak az kérdés, hogy hogyan tudjuk csökkenteni a kiszolgálás költségeit, hogyan tudunk többet eladni ugyanannak a vásárlónak és hogyan tudjuk növelni az elköteleződést.

Az alapszámításban és természetesen az utóbbiakban is szívesen segítek. Beszéljünk minél hamarabb!

Összeomlás

Összeomlás

Azért nem keres senki, mert mindenkit csak kritizálsz! Nem veszed észre hogy senki nem akar veled lenni?” – azért egy ilyen mondat még egy harcedzett elvált, negyvenen túli, kamaszfiút nevelő apát is mellbevág. Aztán már csak az ajtó csapódik és elrohan, már a liftben a mobilon két chatet indít és a sarkon már el is feledte a mondatot. Ő el.

A mondat marad, a gombóc a torokban marad.

A sírás fojtogat, nem ezt akartam, nem így akartam, nem ezt érdemlem.

És mint valami ön-beteljesítő jóslat, semmi sem sikerül. Éppen tényleg senki nem veszi fel a telefont, éppen senki nem válaszol az üzeneteimre. Bajban vagyok, egyre inkább kapkodok és nem tudom hova nyúljak. Éppen tőle nem vártam ezt. Úgy érzem, elgáncsolt pedig már az erőm végén voltam amúgy is.

Azt hiszem ezt nevezik összeomlásnak.

Már egy ideje semmi sem sikerült. Egyik munka a másik után, egyik kifizetetlen számla a másik után. Ígéretek együttműködésekről, projektekről, feladatokról, állás-féleségekről, bónuszokról, majd egyszer leadható számlákról és észrevétlenül szépen lassan beköltözött az egzisztenciális para a mindennapjainkba. Úgy éreztem nincs amiért felnézne rám, nem tud büszke lenni az apjára.

És akkor pont ő, akitől a segítséget vártam ezt vágja a fejelmhez? Akinek elmondtam, hogy mit jelent a munkaerőpiacon ma negyven felettinek lenni? Hogy olyanok csuklóztatnak, akik egy komolyabb összetett mondattal sem boldogulnak? Várjunk csak! Ezt én tényleg így elmondtam neki? És nem is egyszer? Hát persze, hiszen dühös voltam, frusztrált és úgy éreztem az egész világ ellenem fordult. Hogy nem érdemlem meg. Hát hogy ne lettem volna dühös. Egy perc alatt felkaptam a vizet mindenen. Pattanásig feszültek az idegeim és visszanézve egy dühöngő őrült lehettem.

És akkor meg most mit keres ez az egész az Anyaparán? Hát egyrészt azért, mert idővel megnyugodtam és rátaláltam arra, amit szeretek csinálni, beszélgetni, segíteni, felemelni. Egyre elfoglaltabb lettem. Beiratkoztam két képzésre is, otthon weboldal programozást tanultam és online hirdetéseket indítottam.  De ami ennél fontosabb egyszer csak azt láttam a fiam szemében, hogy büszke rám. Pedig még éppen ugyanúgy pontosan meg kellett beszélnünk a közértben, hogy mit rakunk a kosárba. De ő közben alig várta, hogy hazaérjünk és nekiüljünk a weboldalnak, hogy elmondjam, hogy mi volt a képzésen és egymáson próbáljuk ki a coaching kártyákat.

És csak egy idő után értettem meg, hogy az a csillogás a szemében egy kicsit annak is szólt, hogy neki mindig lesz a zsebében egy terv. Meg egy másik is a másikban, ha az első esetleg nem működne.
És ezért az érzésért az kis hat hónapos összeomlás simán megérte.

Mélyvíz

Mélyvíz

Írtam egy posztot az Anyapara blogra gyereknevelésről, bizalomról, útkeresésről.

“Aztán elhangzott a sípszó és amikor a többiek fejest ugrottak, ő bemászott a medencébe és lassan úszni kezdett az ötven méteres medencében. Mikor az utolsó versenyző is célba ért ő még csak féltávnál volt. A szurkoló kórus persze nem hagyhatta abba és az uszodában a síri csendben csak minket lehetett hallani.

Miközben ő lassan a végéhez ért már a dobogón álltak a nyertesek……” (olvasd el)

Elengedés? Nem. Más a feladat.

Elengedés? Nem. Más a feladat.

Elengedés?

Mindannyiunk életében történnek tragédiák, szembe kell néznünk azzal, hogy szeretteinket elveszíthetjük akár fizikailag akár egy szakítás útján és noha tudjuk, hogy ez az élet rendje, de mégis napokig, hetekig sőt van hogy sokkal tovább sem tudjuk “elengedni” őt.

De mit is értünk valójában “elengedésen”? Tényleg magát a személyt akarjuk elengedni? Én nem hiszem. Sőt azt is gondolom, hogy alapvetően rosszul és rossz helyzetekben használjuk ezt a fogalmat. Barátaink, családtagjaink azt kérdezik tőlünk sürgetően, hogy miért nem tudjuk már elengedni, miért nem tudunk továbblépni és akár azt is tanácsolják, hogy keressünk segítséget az “elengedéshez”.

 

Itt az idő, hogy igazán figyelj magadra

Amellett, hogy természetesen nehéz és megterhelő, ugyanakkor meggyőződésem, hogy a gyász időszaka az egyik legérdekesebb szakasza életünknek. Amikor a szeretett személy már nincs velünk, akkor róla, vele kapcsolatos emlékeink szinte nem hagynak bennünket nyugodni. Szinte szeretnénk, ha valaki elűzné ezeket, hogy kicsit nyugalmunk legyen.

Pedig ezek az emlékek nagyon sokat árulnak el rólunk saját magunkról. Pont azt mutatják meg, hogy mik voltak azok a közös pillanatok, közös élmények, amik a hosszú évek során sem merültek feledésbe, amelyek nekünk személyesen és csak nekünk a legfontosabbak voltak. A legapróbb részletek ilyenkor kifejezetten fontosnak látszanak az emlékek tükrében, míg azok amelyekre mindig úgy gondoltunk, hogy fontos és jelentőségteljes pillanok voltak a múlt ködébe vesznek lassan.

 

Ahogy benned él majd tovább, úgy biztosan senki másban

Hogy nálad éppen mik lesznek a legfontosabb emlékek róla előre biztosan nem tudhatod, ezt csak az idő mondhatja meg. De az biztos, hogy ezek azok a hetek, hónapok, amikor szépen lassan kialakul, hogy mi az amit magaddal viszel és mik azok a dolgok amelyeket nem elengedsz, csak nem tartasz annyira fontosnak. De az is biztos, hogy rá fogsz ismerni azokra a gesztusokra, mondatokra, viselkedésmintákra amelyeket tőle láttál és veled maradnak mostantól már örökre.

Figyeld hát, hogy mi zajlik benned és életed egyik legérdekesebb utazásán vehetsz részt.
Ha segítségre van szükséged hát ehhez kérj támogatást és ne az elengedéshez.

 

Ne állj fel a földről!

Ne állj fel a földről!

Mindig rohanunk

Nem csak te, én is, mindenki. Egyik helyről a másikra, egyik feladattól a másikig. Mindenkinek és minden helyzetben próbálunk megfelelni. A munkahelyen, a kapcsolatainkban, az üzleti viszonyainkban. Persze tudjuk, hogy nagyon stresszes az élet, de elmagyarázzuk, hogy most erre még szükség van. Mert le kell cserélnünk a kocsit, el kell mennünk nyáron nekünk is nyaralni, fel kell hívnunk Anyut mert már napok óta nem beszéltünk. Kell. Kell?

 

Összecsapnak a hullámok

Velem is megtörtént nem is olyan régen, hogy összecsaptak a fejem felett a hullámok. Egyszer csak úgy éreztem, hogy záporoznak a pofonok. Aztán eszembe jutottak a motivációs mondatok, amik mind arról szólnak, hogy fel kell állnod, hogy most dől el, hogy mennyire vagy erős és kitartó. De őszinte leszek, semmi kedvem sem volt már talpra állni. Úgy éreztem, hogy elég volt. Hogy mindent megtettem és hogy nem ezt érdemlem. Feltápászkodtam és indultam tovább. De legalább is megpróbáltam. Szinte már nem is tudtam merre megyek, de úgy éreztem haladnom kell, mozgásban kell lennem.

És akkor megérkezett az utolsó hír, a régórta halogatott térdműtétem nem várhat tovább. Elkeseredtem, úgy éreztem menni kell tovább de elgáncsoltak. Tehetetlen voltam és dühös. Így jutottam el az utolsó reggelig, amíg bent feküdtem a kórházban az altatásra várva.

 

Ébredés

Amikor a műtét után az ágyon ébredtem szinte nem is értettem azt a földöntúli nyugalmat amit éreztem. Jól voltam és nem a fájdalom hiánya vagy az altató miatt. Egyszerűen azért, mert elfogtadtam, hogy nem tehetek semmit és egy ideig egyedül kell majd lennem. És rájöttem, hogy ez jó nekem. Rájöttem, hogy jó nekem velem lenni. Jó újra nem csak a feladatok és kötelességek tükrében keresni az önigazolást hanem arról gondolkodni, ki is vagyok valójában, mik voltak a céljaim annak idején, mit értem el ezekből és most merre vezet tovább az utam.

Az én utam és nem az amiről mások mondják, hogy meg kell tennem. Mert ez kell, hogy az első legyen. Mert ha én boldog vagyok, akkor lesznek a nekem fontos emberek is boldogok.
És akkor egyszerre csak összeállt az Egész, magától világos lett, hogy merre van a következő lépés.

 

És te? Mikor beszélgettél utoljára Önmagaddal?
Mikor léptél hátra és adtál lehetőséget magadnak, hogy egy pillanatra hátralépj és az Ittben és a Mostban legyél?

Tedd meg és bízz magadban, bízz a saját személyiséged erejében, a saját érzésedidben, megérzéseidben és látni fogod a fényt az alagút végén, mersz majd segítséget és támogatást kérni.
Gyere el hozzám és szívesen segítek kicsit lelassítani és erőt gyűjteni az induláshoz.

 

Plasztikai sebész helyett coach

Plasztikai sebész helyett coach

Ahogyan mások látnak

Bármennyire is szeretnénk, de a legtöbb ember akivel találkozunk az arcunk alapján ítél meg minket elsőre. Mi is és mások is hajlamosak messzemenő következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy egy kedves és barátságos arc mögött biztosan egy kedves és barátságos lélek lakik. Legyünk őszinték, igazából elsőre biztosan úgy gondoljuk, hogy akinek kicsi és közel ülő kicsi szemei vannak az egészen biztosan sunyi és vele érdemes vigyáznunk. Mindenki hajlamos arra, hogy gyorsan ítéletet hozzunk valakiről és ezt legtöbb esetben az arca alapján tesszük.

Nem mindenki olyan arcot kap amilyet megérdemel

Ismerjük a mondást: “negyven felett mindenkinek olyan az arca, amilyet megérdemel”. Noha én imádom a magyar szólások mondások zanzásított igazságát, de ennél talán kevesebb kártékonyabb mondást ismerek. Mert ugyan igaz, hogy gyakori grimaszaink nyomot hagynak az arcunkon, de ezek arcunk valódi karakterét nem változtatják meg, attól ahogy viselkedünk még az alapvető első benyomást rólunk sajnos megváltoztatni nem fogjuk tudni.

Sokkal inkább igaz az, hogy amilyennek mások látnak azokat a pozitív megerősítéseket építjük be az évek során a személyiségünkbe. Ha kedvesnek látszik elsőre az arcunk, akkor így is viszonyulnak hozzánk és valószínűleg általában kedvesen is viselkedünk majd. És az is igaz, hogy ha félelmetesnek és erősnek látnak minket annak vannak előnyei bizonyos helyzetekben és akkor ezt használni is fogjuk életünk során a céljaink eléréséhez. És ezzel semmi baj sincs.

Plasztikai sebész helyett coach

Persze, hogy lehet, sőt érdemes pár trükköt használni, hogy hogyan segítsük a rólunk másokan kialakult első benyomást. Ilyen egy jól sikerült frizura, az öltözködés és talán nekem sem véletlenül van szakállam. De azt ne gondoljuk egy percig sem, hogy egy plasztikai sebészeti beavatkozás hatásosan és egyértelműen fogja megváltoztatni azt a képet, amit mások rólunk kialakítanak. Lehet, hogy tudunk kicsit magabiztosabbaknak látszani vagy vonzóbbnak, fiatalabbnak tűnni, de ezek átmeneti és felületes eredmények. Lehet, hogy segítenek egy kicsit az első lépéseknél, de ez csak a felszín. Annyi mindent kell majd megmutatnunk magunkból, hogy az biztosan több lesz majd, mint egy kicsit feszesebb, karakteresebb pofi vagy egy két számmal nagyobb felső.

Az igazság az, hogy a beavatkozások hatásába vetett hitünk miatt csak egyre többször nyúlunk majd ehhez az eszközhöz és egyre messzebb kerülünk önmagunktól és ezzel a valódi megoldástól.

Ne halogasd önmagad megismerését

Az egyetlen valóban hatásos eszköz ha megismered és megérted önmagad és azt is, hogy a világ hogyan viszonyul hozzád. El kell fogadnod azt a tényt, hogy csak kiválasztottaknak lesz lehetősége a valódi éned megismerésére és a többiek csak a felszínt látják majd. És ha a felszín kozmetikázásával töltöd az idődet, akkor nem marad energiád arra, hogy megmutasd a fontos és lényeges dolgokat, ami miatt több vagy mint egy jól sikerült selfie.

És hidd el minél előbb indulsz el ezen a felszabadító úton, annál hamarabb találsz majd rá arra a boldogságra amit akkor érzel majd amikor valaki valóban téged akar.

 

Ez tipikusan az a terület, ahol egy coach beszélgetés sorozat jó kiindulópont lehet.