márkaérték

Márkaérték csak egyszerűen

Ismered a márkaérték fogalmát, de bonyolultnaklátod a feladatot?

Segítek abban, hogy a
legfontosabb feladatokra tudj koncentrálni.

Gyors eredmények
az alapok rendbetételével
már meglévő márkák esetében is.

 

Kezdjük az elején.
És csak egyszerűen. Kinek és mit?

Nézzük meg a piaci helyzetet. Jelöljünk ki egy vagy több célcsoportot.
Határozzuk meg, hogy mi az ajánlatunk és használjunk szisztematikus módszert arra, hogy feltárjuk az ajánlatunk milyen igényeket elégít ki, melyek azok, amelyeket a konkurencia is lefed, melyek azok, melyekkel olyan vágyakat fedhetünk le, melyek meghaladják a célcsoport elvárásait.
Ehhez a Value Proposition Canvas eszközt ajánlom.

Egy közös workshop alatt hamar megtaláljuk azokat az értékeket amelyeket kommunikáclni tudunk, amik a pozicionálásunk alapját jelenthetik. Figyelem! Az eredmények alapján könnyen kiderülhet, hogy más ajánlati elemekre, adott esetben termékekre is szükségünk lehet.

A fenti ábra elkészítésével az eredetileg elképzelt 1 célcsoport helyett 3 is feltárásra került és a folyamat során az eredeti szolgáltatás koncepció több lényeges elemmel is bővült.

 

Most már csak egy megoldandó feladatunk van, a hogyan? 3 lépésben eljuthatunk a megoldásig.

1. Ebben a fázisban a legfontosabb és sok vállalkozás által elhanyagolt feladat a márka személyiség kialakítása. Ez az az iránytű, amely segít a mindennapi életben eligazodni és az egyébként esetleges kommunikációt mederbe terelni és nagyságrendekkel sokszorozni az eredményét.

2. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a kommunikációs stratégia.
A lent felsorolásban erre is látsz egy egyszerűen használható modellt.

3. A végrehajtás esetében pedig a mérés és visszacsatolás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. A kisvállalkozások többségében egyszerűen nincs erőforrás a jó stratégia utánkövetésére, a feltételezések hatásának mérésére. Ezért érdemes a folyamatba egy külső erőforrást is bevonni.

 

1. A márkaszemélyiség - a titkos recept

Minden márka esetében meg kell találni az ideális egyensúlyt a marketing költések és a realizálható profit között. És a költsések szintje, különösen a mai online környezetben, úgy tűnhet sosem elég.

Ebben a helyzetben a hatékonyság növelése kell, hogy legyen a cél. Ennek egyik, ha nem a legfontosabb kulcsa – a legnagyobb márkák esetében kivétel nélkül alkalmazott – márkaszemélyiség kialakítása. Ez az az iránytű, ami vezérli a kommunikációt minden egyes pillanatban. A márkákra úgy tekintünk tudatalattinkban, mint az emberekre. Arra vagyunk kondicionálva, hogy megsejtsük, megfejtsük egy ember és adott esetben egy márka valódi célját. Ennek rendeljük alá, hogy hogyan dekódoljuk azt az üzenetet, ami eljut hozzánk.

Egy egyszerű workshop segítségével könnyen eljuthatunk oda, hogy meghatározzuk az ún. márka archetípust és onnantól kezdve ez az a biztos alap, amire a kommunmikáció épülhet a jövőben.

Ha kíváncsi részletesen is a témában írt blog bejegyzésemre, akkor kattintson ide.

2. A kommiunikációs stratégia - csak egyszerűen

Ez az a lépés, amikor az üzleti célokat összekötjük a célcsoportokkal és üzeneteinkkel.

Erre – az általában túlmisztifikált feladatra – érdemes egy egyszerű és hatékony, több multinacionális nagyvállalat által is haszunált eszközt, mátrixot használni. Ebben minden információ szerepel, ami a hatékony üzenetek kialakításához és a kommunikációs csatornáék kiválasztásához szükséges.

3. Mérés, visszacsatolás

Ez a lépés nem maradhat el, de természetesen van egy előfeltétele.

Tudnunk kell, hogy melyik célcsoportra milyen költséggel tudunk kommunikációt indítani. Érdemes több feltételezéssel is elindulni és azokat folyamatosan tesztelni.

Ha még nem látta Profitszimulátor szolgáltatásomat, akkor itt az ideje. Kattintson ide. 

Ha ezekkel a feladatokkal megvagyunk, már csak egy fontos kérdés maradt. Milyen csatornán, milyen eszközzel és mennyit költhetünk?

Lehet, hogy számodra, most ez a legfontosabb kérdés.

Mindenképpen ajánlom Profitszimulátor szolgáltatásomat, melynek segítségével komplex terveket állíthatsz fel és megkapod azokat a mutatókat, melyeknek segítségével figyelheted, hogy valóban profitot termelnek-e a kampányaid.