Emlékezetes pillanat amikor megszületik a név és a logo

A vállalkozások életének egyik döntő momemtuma az, amikor a név és logo kiválasztásra kerül. Ezek megkerülhetetlen lépések, azzal, hogy meghatározzuk és véglegesítjük őket identitást építünk, ekkor kezdi érezni a tulajdonos, hogy valami kézzelfoghatót alkotott.

Ekkor akár már úgy is érezhetjük, hogy végre kiléphetünk a piacra, hiszen egy jól megválasztott név és logo kulcs a sikerhez. Ez egyfelől igaz is, enélkül valóban nehéz boldogulni a piacon, de ne dőljünk hátra a legfontosabb lépések még csak most jönnek!

A marketing szakmában gyakran felemlegetett példa a Nike logo esete, amit egy legenda szerint egy grafikus gyakornok tervezett és végül, talán 15 dollárt kapott a jogok felhasználásáért. Egyfelől persze érdekes ez a sztori és kétségtelenül az egyik legjobb logo ma is a Nike logoja, de nem azért amiért gondoljuk.

Az esetek többségében a logo csak egy vizuális kulcs, ami segít gyorsan azonosítani egy márkát. Igen, a Nike logo kifejezi a lendületet, de alapvetően elegendő, ha a mi logonk szép és legfőképpen jól használható.

Ne értékeljük túl a szerepét! Számtalan nagyon sikeres márka esetében még utólag sem tudunk a logoba belemagyarázni valamilyen többlet jelentést. Gondoljunk csak az Adidas logojára például.

Ha profi grafikussal dolgozunk, akkor a logoval együtt biztosan szóba kerül az arculat kérdése. Egy jól működő grafikai arculat is része kell, hogy legyen az éptkezésünknek, de azt javaslom, ne szaladjunk előre, ezt a munkát még ne kezdjük el.

Használjuk ki a pillanatot arra, hogy végleges formában megfogalmazzuk a missziónkat és üzleti célunkat

Öntsük szavakba azt, hogy miért hoztuk valójában létre a vállalkozást. Mi az érték, ami egyedi a vállalkozásunkban, kiknek és mit kínálunk, honnan és hová szeretnénk eljutni. Egy jól megfogalmazott misszó belső motivációt, iránytűt tud adni az építkezéshez és a mindennapi működéshez is.

Ráadásul ez az a gondolat, ami majd segít a márkaszemélyiségünk meghatározásában is és ahogy ígértem, ennek ismerete az a titkos fegyver ami nagyságrendekkel növelheti meg a kommunikációnk hatékonyságát.

Márka, személyiség? Márka arculat?

Árulkodóak ezek a marketing szakmai kifejezések. Úgy hangzanak, mintha emberekről beszélnénk. És ez egyáltalán nem áll távol a valóságtól.

Valójában az emberiség fejlődésének csak igen rövid szakasza az amelyben termékekről és márkákről, üzleti célú kommunikációról beszélhetünk. Társas lények vagyunk, agyunk és pszichénk arra van kondicionálva, hogy emberekkel legyünk kapcsolatban. Emberekkel akiknek különbőző a viselkedésük más és más célok vezérlik őket. Nem tehetünk mást, agyunk úgy van kondicionálva, hogy a márkákra is mint személyekre gondol.

A modern kori pszichológia Karl Jung által kidolgozott személyiség tipológiáját a marketing szakma az 1950-es években kezdte alkalmazni, majd az évek során a gyakorlatban tökéletesítette azt.

Miért ennyire fontos a márkaszemélyiség?

Mert napjainkban a piacra lépés korlátai nagyon alacsonyak. Egy ötlet bármikor lemásolható, egy termék bármikor legyártható és így ezeken a szinteken valódi megkülönböztetést elérni gyakorlatilag lehetetlen.

Ráadásul agyunk nem képes korlátlan mennyiségű márka és termék megjegyzésére. Az agy akkor képes jól memorizálni, ha érzelmeket társít egy információhoz. Érzelmi viszonyulásaink kialakítása során pedig az évezredek során jól begyakorlott modellhez nyúlunk mindig vissza, tudat alatt megpróbáljuk a márkát személyként értelmezni, viselkedéséből, kommunikációjából annak motivációjára következtetni. Akkor emlékszünk egy márka kommunikációjára, ha annak személyiségét, motivációját világosan értjük.

Naponta több tízezer márka kommunikációval találkozunk, a TV-ben, a Facebookon, az Instagramon. Ezek a másodpercnyi figyelemelterelések csak akkor hatásosak, ha egy üzenetet kommunikálnak és egy stílusban, egy eszközrendszerrel teszik. Akárcsak egy jó barát, akiről tudjuk, hogy okos vagy vicces vagy gondoskodó alapállásból kommunikál velünk.

Ne szórjuk ki a pénzt az ablakon!

Minden vállalkozás esetében elkerülhetetlen, hogy az összes rendelkezésre álló csatornát felhasználja a kommunikációra. A fent említett csatornákon, a fizetett online hirdetésekről nem is beszélve, jelen kell lenni. És ez persze komoly költségeket jelent. Szövegírók, közösségi média szakértők és akár saját marketingeseink. A kommunikáció idő ráfordítást kíván, ami pénzbe kerül.

Ha minden egyes pillanatban tudni akarjuk, hogy egy szöveg megfelelően van-e megírva, egy kép jól illusztrálja-e a mondanivalónkat, akkor figyelmesen olvassuk el az alábbiakat, mert ez az a zsinórmérték, ami hosszútávon biztosítja, hogy hatékony és professzionális módon tuduk az üzenetünket célba juttatni.

A titkos recept

A Jungi pszichológia alapján a különböző személyiségek 4 alapvető személyiség típusba sorolhatók és ezeknek 3-3 jellemzően különböző altípusa különíthető el.

12 archetípus
12 személyiségtípus
Az óramutató járásának megfelelően ezek: A Naív, a Bölcs, a Felfedező, A Törvényenkívüli, a Varázsló, a Hős, a Szerető, a Mókamester, az Átlagember, a Segítő, a Főnök és a Feltaláló.

Ezek a tudat alatt működő kategóriák olyannyira működnek, hogy a kultúránkban évezredek alatt megszületett történeteink szereplői mind-mind besorolhatók valamelyik típusba, legyen szó regényről, operáról vagy akár csak a celebekről, sztárokról.

A 12 személyiség típus a Disney mesékben, az Éhezők viadalában és az X-men sorozatban

Amint a fenti példa is mutatja Hollywood előszeretettel használja ezt a modellt ahhoz, hogy a történetek univerzálisak és a karakterek emlékezetesek legyenek.

Ismert márkák és azok választott személyiség típusai

A legsikeresebb márkák ismerve a titkot, tudatosan kommunikációjuk során is egy-egy személyiségtípusnak megfelelő stílusban, képi alátámasztásokkal hangnemben szólalnak meg.

Feltúnt már például, hogy az IKEA minden esetben tegező formában kommunikál? Akkor is, ha valaki egy több milliós konyhabútort vásárol? Vagy hogy az amerikai Budwiser reklámok mindig viccesek?

A nagy márkák jól felfogott érdekükben kiegészítik a logo tervezési folyamatot a márkaszemélyiség és az ahhoz tartozó kommunikációs irányelvek pontos meghatározásával. És aztán ezt teljes profizmussal végig is viszik minden felületen minden egyes nap, legyen az egy TV reklám vagy a Facebook poszt azért, hogy kommunikációjuk egységes, emlékezetes és költséghatékony legyen.

Segíthetek?

Kidolgoztam kifejezetten kisvállalkozások számára egy rövid és hatékony workshopot, amelynek eredményeként a komunikációra fordított költés a legjobban tud hasznosulni.

Találjuk meg együtt, hogy milyen márkaszemélyiség felel meg misszióknak és ezt hogyan tudjuk lefordítani márkaarculattá, a mindennapi kommunikációt segítő vezérfonallá.

Szívesen elmondom akár egy telefonban is, hogy hogyan tudunk együtt dolgozni. Mikor lenne alkalmas az első beszélgetés?