Elhidegülés? Meglepően egyszerű a megoldás.

Mindannyian imádjuk amikor elkezdődik egy kapcsolat

Az a bizsergés, ott a szikra, imádjuk amikor ír és azonnal válaszolunk is, sülve-főve együtt vagyunk és szeretünk minden pillanatot amit megoszthatunk Vele. A Facebook tele van a képeinkkel és mindenkitől megkapjuk “nagyon szépek vagytok együtt”. És el is akarjuk hinni, hogy igen, végre Ő az Igazi. Könnyen lehet, hogy így van, de a sötétben már leselkedik a kapcsolatgyilkos.

Az elhidegülés

Szinte észre sem vesszük és egyre többet nézzük a telefonunkat amikor együtt vagyunk, már nem hogy nem mondjuk el, hogy milyen volt a napunk de meg sem kérdezzük, hogy ő hogy érezte magát. Apró kis dolgok kezdenek idegesíteni, hogy éppen miért azt a csatornát nézi a TV-ben, miért mondja, hogy most inkább olvasna kicsit az összebújás helyett. Szinte már unjuk is a másik társaságát, ahogy ránézünk már nem látjuk annyira különlegesnek pont, mint a telefont amire annyira vágytunk fél évvel ezelőtt.

A kisgyermek ott legbelül

Az unalomnak nem feltétlenül kell megmérgeznie egy kapcsolatot. Nem muszáj megtörténnie, nem elkerülhetetlen, hogy megunjuk a partnerünket. Az unalom és a megszokás ráadásul nem is egyik napról a másikra hanem folyamatosan, lassan, napról-napra hódít teret magának. És mikor már észreveszed, nem is feltételnül tudsz tenni ellene. Az unalom és érdektelenség a saját magad reakciója egy sokkal fontosabb problémára. Nem unatkozol egy kapcsolatban, hanem egyszerűen kivonultál, feladtad.

Amikor kicsik voltunk nem esett nehezünkre pontosan megfogalmazni, hogy mire vágyunk egy kapcsolatban. A gyerekeket nem kötik a társadalmi elvárások azzal kapcsolatban, hogy hogyan kellene éppen egy adott helyzetben viselkedniük. Őszintén kimondják, kikövetelik amire vágynak és annak alapján ítélnek meg egy kapcsolatot, hogy az megfelel-e az elvárásaiknak. És ha nem, hát egyáltalán nem esik nehezükre ezt szóvá tenni.

De mire felnövünk, már megtanuljuk kezelni a saját elvárásainkat és háttérbe szorítani vágyainkat. És gyakran ezt tesszük a kapcsolatokban is. Szerepet kezdünk játszani, lemondunk apró kis dolgokról, felnőttként viselkedünk. Azokat a mintákat követjük amelyekkel sikeresen boldogulunk a nagybetűs Életben.

Állítsd meg a falat

Pedig szerepet játszva, “felnőttként” nem tudunk valójában szeretni és minket sem lehet igazából szeretni. Szeretni csak az tud, aki leveti az álarcát és így sebezhetőnek és emberinek mutatkozik. Ez az egyetlen útja annak, hogy őszintén megnyíljon nekünk az akit szeretni szeretnénk és kettőnk között olyan kapcsolat jöjjön létre, ahol nem félünk elmondani, ha napközben nem úgy viselkedtünk ahogy azt a szomszéd, a főnök vagy anyukánk elvárta volna.

Ha a kapcsolatunk ilyen viszonyra épül és azt folyamatosan ápoljuk is, akkor biztosan nem fogjuk magunk köré építeni az unalom védekező hideg falát.

Még talán nem késő

Ha úgy érzed éppen itt az ideje, hogy átnézd hol tartasz a kapcsolatodban, ha úgy érzed, hogy elkezdted már építeni a falat, de még meg szeretnéd menteni a kapcsolatot, gyere el hozzám. Tudok segíteni.

 

 

About the author